Szállás a Zemplénben
A fonyi Tamás Porta
Szálláshely a Zemplénben - Tamás Porta Zempléni kirándulásokElérhetőség
Gyalogos zempléni túrák - Fonyból
Autós zempléni kirándulások - Fonyból
Autós zempléni kirándulások - Fonyból

A biciklis, autós Zempléni kirándulások is tartogatnak szépségeket a falu közvetlen közelében. Fonytól 6 kilométerre fekszik Vizsoly, ahol a műemléknek nyilvánított templomban az első magyar nyelvű bibliát lehet megtekinteni a freskóval díszített falak között. Az érdekes nevű szomszéd faluban, Korláton egy XV. században épült műemlék templomot láthatunk, innen pedig már csak egy rövid túra a boldogkőváraljai vár.

Zemplén - Boldogkoujfalu vartavlatbol

A harmadik - közelben lévő - vár a sárospataki Rákóczi vár, amely a Nemzeti Múzeum kiállításainak és komolyzenei hangversenyeknek ad otthont. Sárospatak külterületén található az egykori malomkőbánya helyén kialakult magas bányafalakkal körülvett Megyer-hegyi tengerszem. Kellemes programot ígér a sátoraljaújhelyi libegő is, amely az ország leghosszabb libegője, sípálya csatlakozással és gyönyörű kilátással rendelkezik, 19 perc alatt ér fel a Magas-hegyre.

Vendégeink egyöntetű véleménye szerint érdemes ellátogatni a sátoraljaújhelyi téli-nyári bob pályára. Az újonnan megnyílt pálya 2,5 km hosszú, 4 kerekű kocsijai 32 km/h sebességnél kezdenek el fékezni. Egy videó:A Zemplén további látnivalói közé tartozik még a komlóskai ruszin tájház, szobor- és szabadidőpark, az Óhutától Újhutáig húzódó Tolcsva-patak völgye, a boldogkőfalui Kőtenger, Telkibánya egykori aranybányája, és ásványmúzeuma, az onnan Bózsva felé vezető úton található, ma nem látogatható Jégbarlang (állandó 0 fok közeli hőmérsékletéről kapta ezt a nevet), a Hollóházi Porcelángyár és Múzeum, Füzér vára, a füzérradványi Károlyi-kastély, a Pálházáról (Magyarország legkisebb városából) induló a kőkapui kastély alatti alagúton keresztül közlekedő Kemence-völgyi kisvasút, a szlovák-magyar határon található csúcs, a Nagy-milic és a közeli Tokaj és környéke, ahol a világhírű boraink készülnek. Különösen szívesen ajánljuk a borvidék egyik legjobb hangulatú pincéjét, a tarcali Pataky Pincét, ahol kiváló minőségű borok, borpárlatok, aszúk várják egy gyertyafényes kóstolóra a megfáradt vendéget.

A közeli Szlovákia - egy nap alatt kényelmesen megtekinthető - nevezetességeinek - korántsem teljes - listáján számtalan barlang (kuriózumnak számít a dobsinai jégbarlang - ahol szintén állandóan 0 fok körül van a hőmérséklet), Kassa és Rozsnyó városa, a betléri kastély, a tornai és a krasznahorkai vár szerepel.

Egy-egy túrázással töltött nap után felüdülés lesz visszatérni a zempléni szállásunk hűvös falai közé!

Szálláshely a Zemplénben - Tamás Porta Zempléni kirándulásokElérhetőség

 

Tamás Katalin marketing tanácsadó